Soirée française

Franskaften 2019

Torsdag den 17. januar stod alle Katedralskolens franskelever klar med lækre retter til vores store buffet. Vi startede vanen tro med vores fællessang "Champs-Elysées", og dernæst var der fællesspisning. Eleverne havde øvet sig i at præsentere sig selv, og alle hold og klasser fik snakket i cirkler på alle niveauer. Vores kollega Mathias Jaquet Mavraganis har en spændende baggrund, og han holdt foredrag om sine både græske, marokanske og franske rødder og om sin opvækst i Luxembourg, hvor han gik på en europaskole. Vi fik talt om kulturel identitet og sproglig mangfoldighed samt den danske kulturs særegenheder. Eleverne fik stillet mange interessante spørgsmål, og derefter var vi klar til en kahoot om fransk kultur, litteratur, historie og samfund. Vi sluttede aftenen af med en fællesdans - cancan - som alle var overraskende dygtige til at danse. Og så selvfølgelig vores "Pour un flirt"-fællessang, som spillede, mens eleverne hjalp til med oprydningen. Endnu en skøn franskaften!

Franskaften 2018

Soirée française 2018

Agnete 3.r:

"En gang om året afholdes franksaften. Alle samles i den oplyste festsal omkring fem langborde. Det er i vintertiden, og de store vinduer vidner om mørket udenfor. Der er klasser fra alle årgange, hvor en af de eneste fællesnævnere er, at alle har fransk. Alle medbringer mad fra det franske køkken. Man spiser, og når man ikke kan spise mere, nipper man til franske oste eller til et stykke Gâteau Marcel. Bagefter er der foredrag. I år var det med en skolelærer, der bor i Danmark men har franske rødder. Han fortalte om de franske studerende, skolesystemet, fransk historie og Laïcité. Bagefter holdt Simone fra 2.h et oplæg om sin sommerudveksling i Nice. Bagefter foredrag og oplæg møder vi hinanden på tværs af årgangene og taler sammen på fransk i samtalecirkler. Hvert år afsluttes aftenen med en kahoot. Alle hjælper med at rydde op. Rester af ost, kage, baguette tages med hjem. Vi skilles med et ”Bonsoir ” eller et ”Bonne nuit” og går hjem i seng og drømmer i røde, hvide og blå nuancer."

I år fik vi besøg af Alexandre Planque Tafteberg fra Risskov Gymnasium, som fortalte os om kulturelle og samfundsmæssige forskel på Danmark og Frankrig herunder laïcité, unges vilkår og strejkekulturen. Simone fra 2.h fortalte på fransk om sit sprogskoleophold i Nice, og Lea fra 3.g læste sit eget digt op. Derudover var der selvfølgelig fællessang af "Champs-Elysées" og "Pour un flirt" og en kæmpe fransk buffet med lækker mad. Vi havde også besøg af Hélène fra Frankrig, som er bosat i DK og har besøgt Masterclass i forbindelse med et spouse-program. 

Alt i alt en formidabel aften. som vi afsluttede med en nervepirrende kahoot!

Franskaften 2017

Årets franskaften var en skøn aften. Vi havde besøg af Kader Maikal, der holdt foredrag om sin egen tilknytning til Frankrig, kulturelle forskelle og sproglige finurligheder i de to sprog, og så blev der også tid til en sjov fællesdans. Derudover optrådte Mikkel fra 1.t med et solonummer på klaver (covernummer af Stromae), hvilket var meget imponerende, og vi sluttede med en kahoot og fællessang! 

Fællesdans med Kader Maikal

Soirée francaise 2016

Un jeudi soir froid et noir, on peut trouver le chaud à la cathédral. Ou beaucoup d’élèves qui ont le français sont réunit, parce qu’ils adorent le français, la culture et la cuisine de France.  La soir a commencée avec une introduction de Maria et les élèves ont chanté « La Marseillaise ». Tous ont préparé un plat qui est français, et la cuisine était très délicate – il y avait du gâteau et du ratatouille, et bien plus. Une partie des jeunes hommes qui jouaient la musique il étaient très forts et une inspiration. Les premiers musiciens était Maria et Frida de 1.a qui ont chanté une mash-up. Un autre élément musical etait quatre élèves de 1.e qui ont rapé la chanson « Petit Pays » de Hocus Pokus. Les élèves apprenaient l’un l’autre connaître avec la conversation.  Un jeune homme passionné a récité un poème de Charles Baudelaire. La récitation était dramatique et la langue très bonne. Il y avait aussi une présentation de deux élèves autour leur échange de France c’était très instructif et intéressant. Après Maria a fait un Quiz drôle et le groupe « Fils de pute » a gagné. En finalement la soirée française était super cool et très amusant.   

Skrevet af Rebekka og Minna, 2.h

Der var i år en masse elever på scenen. Der var lyrikoplæsning af Baudelaires "Enivrez-vous" v. Mads Emil fra 2.h, musikoptræden ved Frida og Maria fra 1.a, Hocus Pocus-rap og sang ("Petit pays") v. Sirid, Nora, Malthe og Magnus fra 1.s, foredrag ved Milou fra 3.r og Emil August fra 1.r om udveksling og en lille musikalsk surprise v. to elever fra 2.h. Derudover havde vi fællessang (La Marseillaise, Les Champs-Elysées), kahoot-quiz og fællesspisning samt en masse hygge og samtaletræning i CL-cirkler. En dejlig og sjov aften!

Foto: Alexander Nariswari, 2.h
Foto: Alexander Nariswari, 2.h

Soirée française 2015

Årets Soirée française for alle skolens franskelever blev afholdt torsdag den 15. januar. Aftenen bød på en lækker sammenskudsbuffet med diverse franske retter og kreative bud på franske kager såsom Eiffeltårns-kage og en aktualitetskage. Ejeren af den franske boghandel GMIBS,
Geneviève Munck, holdt foredrag om kulturelle forskelle på Danmark og Frankrig med sjove anekdoter og interessante eksempler fra litteraturens verden. Eleverne lærte
hinanden at kende på tværs af årgange og niveau gennem samtaleøvelser, og vi afsluttede aftenen med quiz og fællessang. En hyggelig aften med masser af smil og højt
humør.
Mads Emil fra 1.h havde arbejdet hårdt på at frembringe denne smukke kage og hyldest til byernes by
Eleverne fra 1.h mødte op med højt humør

Soirée Française 2014

Torsdag den 16. januar afholdt vi traditionen tro vores franskaften for alle skolens franskelever. Vi lagde ud med en fællessang ("Les Champs-Elysées"), hvorefter vi nød den store fællesbuffet med lækre franske retter. Dernæst holdt Kader Michael foredrag om sin baggrund (afrikanske rødder, opvokset i Paris og i Danmark) og om kulturelle og sproglige forskelle på franskmænd og danskere. Dernæst optrådte to fransk-musikelever med Zaz-nummeret "Je veux", hvilket var en meget rørende oplevelse. Vi afsluttede med en sjov musikquiz og nummeret "Pour un flirt", hvis musikvideo altid giver en godt grin. En dejlig aften i godt selskab.😀

Soirée Française 2013

Vores franskaften på Aarhus Katedralskole blev en succes takket være to vellykkede elevforedrag (Christine fra 3.r og Winnie og Cécile fra 2.r), glade og aktive elever og en fantastisk sammenskuds-buffet.

Pauline fra 3.r skrev:
"Torsdag d. 17. januar trodsede franskeleverne på Aarhus Katedralskole kulden og tog til Soirée Française i festsalen. Aftenen startede med fælles borddækning og fællessang til “Les Champs-Elysées". På menuen var en lækker og overdådig sammenskudsbuffet med franske klassikere som salade niçose og mousse au chocolat. Efter middagen blev der holdt oplæg om Québec af en tidligere udvekslingsstudent samt om Belgien (på fransk) med simultan-tolkning af en nuværende udvekslingsstudent. Aftenen blev sluttet af med en spændende quiz om fransk kultur, historie og samfundsforhold. Alt i alt et rigtig godt arrangement og en hyggelig aften på tværs af årgange, der sagtens kunne blive starten på en fin tradition."

Du kan læse mere om aftenen på skolens hjemmeside:

https://www.akat.dk/nyheder/nyhed/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=341&cHash=8cc39c0db605f3020762eacab3d7cb28