Oplevelser

GYS - dobbeltgængeren, vampyren og zombien m. vampyrforedrag!

Vi har arbejdet med GYS - dobbeltgængeren, vampyren og zombien i et forløb på tværs af tre danskklasser på Aarhus Katedrdalskole. I den forbindelse havde vi besøg af Andreas Halskov, der normalt underviser på Egå Gymnasium og på Universitet i film- og medieteori bl.a. Andreas har i samarbejde med Henrik Rytter skrevet en bog om netop vampyren, og foredraget tog os på en rejse med vampyren gennem filmhistorien. Det var aldeles fremragende!

Se billeder nedenfor

Masterclass årgang 2016

I dette efterår har jeg haft ansvaret for Masterclass på Aarhus Katedralskole! Det var en spændende udfordring for både elever og lærer, og vi arbejdede med "Le Petit Prince" og aktualitet med fokus på at få trænet det franske sprog mere intensivt end i timerne. Eleverne kom fra fire forskellige klasser/hold, og projektet var en del af skolens talentpleje.

1.h og "En kat i en tom lejlighed"

I november 2016 fik 1.h sig en usædvanlig oplevelse, da vi så stykket "En kat i en tom lejlighed" med Bodil Lassen på teatret Katapult. 

Der var tale om en poesi-performance af den polske forfatterinde Szymborskas digte, og eleverne fik en ny oplevelse af, hvad lyrik også kan.

Sko-digte som genreleg i 1.h

Danskeleverne i 1.h blev udfordret, da de skulle eksperimentere med de stilistiske og genremæssige virkemidler, de havde lært om lyrikgenren. Eleverne skrev bl.a. formdigte, legede med metaforer og rimmønstre, og digtene blev til slut præsenteret for forældrene i forbindelse med forældreaften i september 2016.

3.h på Aarhus Universitet

Torsdag den 22. september fik 3.h lov til at overvære Sebastien Doubinskys undervisning i Fransk litteratur på franskstudiet på Aarhus Universitet. De studerende arbejdede med "Huis Clos" af Sartre, og vores katedralskoleelever fik et stort udbytte af undervisningen, som selvfølgelig foregik på fransk. Eleverne var midt i et forløb om eksistentialisme i dansk, så her var en masse at hente også. 

Køn og identitet på Aros (3.t møder Mapplethorpe og Perry)

3.t på Aros i bedste Mappletorp-stil (2016)

I 3.t arbejder vi i efteråret både med novellesamlingen "Bavian" og med et forløb om kønsdiskurser, så selvfølgelig skulle vi se både Mapplethorpe og Perry på Aros (september 2016). 

Les Gars de Villiers på Katten

To af forfatterne bag det selvbiografiske værk ”Les Gars de Villiers” besøgte onsdag den 24. august 2016 skolens 2.g og 3.g-elever. Gamal og Hadama fortalte om den hårde opvækst i den franske pariserforstad og ghetto Villiers-sur-Marne, og de talte bl.a. om kulturmøder, identitet, racisme, fordomme og mediernes rolle. Eleverne fik mulighed for at stille spørgsmål og gå i dialog på fransk, hvilket var en spændende og lærerig oplevelse.

Læs mere om Les Gars: http://gars.weibrecht.fr/ og følge dem på https://www.facebook.com/LesGarsDeVilliers/?fref=ts

SE BILLEDER NEDENFOR

"Impossible: En magisk hyldest til Sci-fi" (2.t, 2016)

En blæsende januaraften var 2.t i Aarhus Teater for at se den helt unikke Sci fi-Forestilling "Impossible". Eleverne arbejder med genren i dansk, og stykket supplerede godt værker såsom "Skabt for hinanden" og "Se dagens lys" af Svend Åge Madsen og Dorrit Willimsens "Programmeret til kærlighed".

Le Chat - elevernes franske avis (2016)

I forbindelse med studieretningsdagen den 15. januar 2016 samarbejdede eleverne fra begynderfransk i 1.h, 2.h og 3.h om at lave Le Chat - en fransk avis med alt lige fra interviews, filmanmeldelse, reportage om Franskaften, digte, playliste med franske musikforslag, horoskoper, satiretegninger og meget mere.

 

1.r og Monet (Not so lost in translation) 2016

I januar 2016 besøgte 1.r fortsætterfransk Monet-udstillingen på Aros. Eleverne arbejdede skriftligt med billedbeskrivelse af et selvvalgt værk på udstillingen, hvorefter de holdt individuelle oplæg på fransk spontant foran malerierne. Det var imponerende!

Atelier de chanson (Réginal) 2015

Torsdag den 19. november deltog elever fra 2.h i et Alliance Francaise-arrangement på Langkær gymnasium. Der blev sunget franske klassikere i kor i to timer med fokus på liaison og almene udtaleregler. Særligt "Le lion est mort" og den gode gamle "Aux Champs-Elysées" var populære.

Impressionisme (2.t, 2015)

Tirsdag den 20. oktober 2015 var 2.t på Aros for at se udstillingen "Monet - Lost in Translation". Det var afslutningen på et kronologiforløb om 1800-tallet, og eleverne skulle udvælge repræsentative værker fra både Guldaldermalerierne, den naturalistiske kunst og selvfølgelig fra impressionisterne. Særligt Monets maleri "Waterloo Bridge" fra 1903, der var placeret i et mørklagt rum, gjorde stærkt indtryk på læreren.

"Frøken Julie" på Aarhus Teater (2015)

Onsdag den 30. september 2015 var 2.t med lærere i Aarhus Teater for at se forestillingen "Frøken Julie" (Strindberg). Det var i tilknytning til et forløb om Det moderne gennembrud, og eleverne havde forud for forestillingen arbejdet med biografisk info om Strindberg, sproghandlingsanalyse af et uddrag af stykket, Det naturalistiske teater og den aktuelle scenografi (glasbur/akvarium). 

 

Biograftur "La famille Bélier" 2015

Onsdag den 27. juni 2015 var 1.h i Øst for Paradis og se "La famille Bélier". Filmen passer godt til emner såsom 'autour des ados' eller 'les générations' og kan varmt anbefales. Sangene fra filmen "Je vole" og "Je vais t'aimer" af Michel Sardou kan med fordel anvendes i undervisningen efterfølgende. Filmen er skåret over en typisk hollywood-model, men den er stadig seværdig og rørende.

SMS-noveller i 1.t - 2014

I forbindelse med forløbet "Suspense - læserens begær" har 1.t modtaget SMS-beskeder som værklæsning. Hele klassen har på samme tid over tre dage modtaget SMS-novellen "Overalt" i små bidder, og da vi havde valgt en horror-novelle, så var det aldeles spændende på flere niveauer. Novellens paratekst og medie medførte, at man lige skulle tænke en ekstra gang, hver gang man tjekkede sin telefon.

Novellerne kan købes på 
www.smspress.dk

Muscial "Vi venter på Dem" (Aarhus Katedralskole, 2014)

Eleverne leverede igen i år et fantastisk teaterstykke med fremragende  skuespilpræstationer og den ondeste onde latter, jeg længe har hørt fra nazist-chefen. Musikere og kor lagde den til tider dystre stemning og formåede at ramme absurditeten, hvilket nok ikke har været en nem opgave. 

Overordnet set blev eksistensens absurditet blandet med historiske facts, og jødernes desperate situation kombineret med eksistentielle spørgsmål om meningen med livet...og måske også med døden. 
Bravo! Skal det lyde herfra.

Foredrag "La France pour tous" ved Bjørn Bredal

Mandag den 29. september 2014 deltog fire franskhold med deres lærere i Alliance Française-foredraget "La France pour tous" ved Bjørn Bredal, skribent på Politiken og forfatter til "Undskyld mit franske" (2011) og "Turen gennem Triumfbuen" (2013). Foredraget var et sandt potpourri af aktuelle emner såsom Frankrigs politiske situation, præsidentens magt og faldende popularitet, globalisering, den 5. republiks fordele og ulemper, den ekstreme højrefløj, det franske sprogs udbredelse i Afrika, immigration og den nye lov om homoseksuelles ret til ægteskab. Bredals foredrag var et perfekt supplement til undervisningens kulturelle og samfundsfaglige indhold.

1.t laver slogans om Katedralskolen 2014

I forbindelse med skrivedagen 2014 i 1.t arbejdede eleverne med slogans til skolen. De interviewede skolens personale for at finde problemer, de kunne sætte fokus på med en lille slogan-kampagne på skolen. Det blev til utallige slogans, og en del af dem fik lov at hænge på skolen.

"Les salons de thé" (Alliance Française) 2013

Tirsdag den 8. oktober 2013 deltog en speciel delegation fra 3.r fortsætterfransk i foredraget "Les salons de thé" ved Valérie Chouchana i Alliance Française. Det var en fantastisk inspirerende beretning om franskmændenes forkærlighed for og opdagelse af te, chokolade og kaffe og udbredelsen i Frankrig helt tilbage til Solkongens hof. Det var et appetitvækkende og spændende indblik i en helt unik gourmand-verden af sanse- og synsindtryk med visuelle besøg hos de mest kendte franske te-saloner såsom Ladurée og Angelina og med en passende smagsoplevelse i pausen, da vi spiste éclair-kager fra Paris.

Årets musical - "Rygtet i Sankt Petersborg" 2013

I år handlede elevernes musical om Anastasias rejse fra Sankt Petersborg til Paris, hvor hun finder kærligheden og genforenes med sin bedstemor. Det var en fantastisk flot forestilling, der har krævet mange ressourcer fra eleverne, som selv stod for det hele. Bravo!

Atelier de chanson (Réginal) 2013

Tirsdag den 5. november 2013 deltog begynderfranskelever fra 3.a i Alliance Française-arrangementet Atelier chanson de Réginal med fællessang af kendte franske sange såsom "Pour un flirt", "Aux Champs-Elysées", "Une belle histoire" og "Les feuilles mortes". Eleverne fik et godt udbytte med en noget anderledes måde at træne udtale og intonation på.

"Jeg gik catwalk hos Coco Chanel"

Mandag den 23. september 2013 deltog 2.a og 3.a i foredraget ved Karen Høeg. Det var en spændende aften med mange indblik i livet i Chanels modehus i 60'erne og 70'erne. Eleverne spurgte ivrigt og viste stor interesse. På billedet ses Karen Høeg,  som stadig er en meget elegant og smuk dame. 

Latinerfestival 2013

Fredag den 24. maj 2013 deltog jeg i latinerfestivalen med 1.a begynderfransk. Latinerkvarteret i Aarhus var pyntet med tøjsnore med tøj i de franske farver, lavendler, moustache og fransk graffiti på murene, gadeteater med franske stuepiger, der 'gjorde rent' og sang på fransk, og på Pustervig var der fransk musik med Claude Chichon og hans franske kvartet i solen.